Bilde av en hvit garasje med lukket garasjeport.

Velg rett garasjeport

Få en rask oversikt over de forskjellige typene garasjeporter på markedet.

Bilde av Gjermund Stensrud

Gjermund Stensrud

Sist oppdatert: 09.03.2021
Innhold:
  1. Porttyper
  2. Isolert eller uisolert
  3. Portåpner
  4. Mål på porten
  5. Vindu

Skal du kjøpe garasjeport må du ta en rekke valg, praktiske så vel som estetiske.

Derfor bør du tenke gjennom hva som passer deg og din garasje, før du bestiller en ny garasjeport.

For å hjelpe deg å ta et bedre valg, oppsummerer vi i denne artikkelen de vanligste porttypene du kan velge mellom.

Men en garasjeport kan også være mer enn bare en port. Derfor går vi til slutt gjennom tilleggsvalg som portåpner, isolering og om du vil ha vindu integrert i porten.

1. Hvilken porttype passer best?

Det første du må ta stilling til når du skal kjøpe ny garasjeport, er hva slags porttype du vil ha.

I all hovedsak er forskjellen mellom porttypene knyttet til hvordan porten åpner og lukker seg. Det er selvsagt fordeler og ulemper knyttet til alle porttypene, og hvordan din garasje er utformet og innredet vil påvirke både hva som er mulig, og ikke minst praktisk.

Bilde av en leddport i treutførelse
Leddport: Et eksempel på leddport.

Leddport

En leddport er ganske enkelt en garasjeport som åpnes ved å bli trukket i et skinnesystem opp langs taket.

Ettersom den er delt i ledd, kan porten åpnes loddrett. Dette gir en fordel kontra andre garasjeporter, ettersom du ikke trenger ekstra plass mellom bilen og garasjeporten for å åpne den.

Vippeport

Den tradisjonelle vippeporten er i motsetning til leddporten en solid enhet. Akkurat som leddporten føres imidlertid også vippeporten opp i taket ved hjelp av et skinnesystem.

Ettersom den er en stor plate som vippes utover når du skal åpne, må du sørge for at det er nok klaring utenfor porten for å få den opp.

Dette gjør at den kan være noe upraktisk i enkelte situasjoner. For eksempel om du har en kort innkjørsel, eller garasje i en travel vei i nærheten av huset. Porten kan leveres med og uten garasjeåpner, og siden den er såpass enkel å «vippe» åpen, kan den være et praktisk valg for mange.

Les mer: Enklere hverdag med motorisert garasjeport

Rulleport

Hvis du har en liten garasje, eller har mange høye hyller som tar plass, kan en rulleport være et bra alternativ for deg. Sammenlignet med en vippe- eller leddport vil en rulleport bruke lite takplass til porten.

Bilde av en rulleport fra innsiden av en garasje.
Plasseffektiv: En rulleport bruker minimalt med takplass.

Porten er delt opp i mange små ledd som gjør at den kan rulles sammen i en beholder rett over portåpningen.

Selv om rulleporter ikke krever mye takplass, krever den en noe mer takhøyde og sideklaring enn en vanlig garasjeport. En rulleport kan imidlertid også monteres på utsiden av garasjen.

Skyveport (Sidegående leddport)

Den sidegående leddporten er ganske enkelt det samme som en vanlig leddport, men fremfor å dra porten opp under taket, dras den langs den ene veggen inne i garasjen.

Sammenlignet med de mer vanlige ledd- eller vippeportene, har skyveporter to store fordeler. For det første åpner det for å utnytte takplassen i garasjen. En annen fordel er at man med en skyveport potensielt kan erstatte behovet for en ekstra dør til garasjen. Ved å bare åpne litt av porten vil man da få en «dør», og en vei inn i garasjen uten å måtte åpne hele porten.

Sving/Fløyport:

Sving- eller fløyport er en klassisk type garasjeport som kan minne om en stor låvedør. Porten åpnes på midten og slår utover.

Fordelen med svingport til garasjen er at det ikke krever noe plass i selve garasjen. Man er imidlertid avhengig av god plass foran garasjen om man ønsker en fløyport, så det vil ikke passe alle.

2. Isolert eller uisolert garasjeport?

Etter at du har tenkt på hva slags type port du ønsker deg, bør du ta stilling til om du ønsker en isolert eller en uisolert garasjeport. Begge alternativer er fullgode valg, men har ulemper og fordeler som er viktig å ta stilling til før du investerer i en ny garasjeport.

Isolert garasjeport

Generelt er en isolert garasjeport en god investering i garasjen. Ettersom den beskytter godt mot elementene vil du sørge for en mer stabil temperatur.. I tillegg vil du gjøre det lettere å holde en høyere temperatur, også i de kaldeste periodene av året.

Ønsker du en komfortabel og oppvarmet garasje bør du derfor investere i en isolert garasjeport for å få en best mulig effekt på oppvarmingen.

Uisolert garasjeport

Den største fordelen med uisolert garasjeport, kontra isolert, er at det er rimeligere.

At en uisolert garasjeport er billigere betyr ikke at det ikke kan være et godt alternativ for deg og din garasje. Det avhenger i bunn og grunn på hva du skal bruke garasjen til.

Om du ikke skal oppholde deg mye i garasjen, og heller ikke oppbevare noe særlig der, så vil det fungere helt fint med en uisolert garasjeport.

3. Garasjeportåpner

Garasjer med garasjeportåpner, altså en motor til å åpne og lukke porten, blir stadig mer vanlig. Det at man slipper å måtte gå ut av bilen i all slags vær får å åpne garasjen, men i stedet kan kjøre rett inn kan være forlokkende for de fleste.

Bilde av en garasjeportåpner montert i taket av en garasje.
Økt komfort: Motorisert garasjeport øker komforten i garasjen.

En motorisert port åpner og lukker jevnt, og dette kan faktisk forlenge portens levetid ved å gi mildere belastning. Er porten motorisert trenger man heller ikke håndtak på utsiden, noe som kan redusere risikoen for innbruddsforsøk.

Les mer: Slik velger du riktig garasjeportåpner

Det største ankepunktet med en motorisert garasjeport, er at det er dyrere.

Om komforten veier opp for prisen eller ikke må du vurdere selv. Ingen avgjørelse er permanent, og man kan enkelt montere eller demontere motorsystemet om man ombestemmer seg.

4. Mål på garasjen

Før du kjøper en garasjeport må du måle garasjen din nøye. Målene på garasjen din vil nemlig være avgjørende for hvilke porter som egner seg, og hvilke som ikke passer.

Utover portens størrelse, er det viktig å måle garasjens dybde for å vite om det er mulig å trekke en eventuell leddport opp. I tillegg til portstørrelse og garasjedybde, er det nyttig å vite overhøyde og sideklaring i garasjen. Overhøyde er distansen mellom toppen av porten og taket i garasjen, og sideklaringen er avstanden mellom siden av porten til veggen.

Les mer: Slik tar du korrekte mål til garasjeport

5. Vinduer i garasjeporten

Skulle du ha lyst på vinduer i garasjeporten er det mulig å få dette integrert. Vinduer i garasjeporten monteres slik at de hindrer innsyn, men fortsatt gir behagelig og naturlig lys som hever romfølelsen.

Selve vinduene kan fås i mange ulike typer utførelser, og kan gjøre garasjeporten til en mer naturlig del av fasaden.

Få tilbud på ny garasjeport nå