Bilde av en hvit garasje med lukket garasjeport.

Slik velger du rett garasjeport

Det er mange ulike garasjeporter på markedet. Vi gir deg fem tips om hva du bør tenke på før du velger garasjeporten for deg.

Bilde av Anna Nguyen

Anna Nguyen

Sist oppdatert: 20.12.2023
Innhold:
  1. Hvilken porttype passer deg best?
  2. Bør du velge isolert eller uisolert garasjeport?
  3. Hvorfor vurdere garasjeportåpner
  4. Ta korrekte mål på porten
  5. Ønsker du vinduer på garasjeporten?

For å hjelpe deg å ta et bedre valg når du skal bestille garasjeport, oppsummerer vi i denne artikkelen de vanligste porttypene du kan velge mellom. Vi lister også opp ulike tilleggsvalg, slik som portåpner, isolering, og vindu integrert i porten.

1. Hvilken porttype passer deg best?

Det første du må ta stilling til når du skal kjøpe ny garasjeport, er hva slags porttype du vil ha.

Hovedforskjellen mellom porttypene er hvordan porten åpner og lukker seg. Det er selvsagt fordeler og ulemper knyttet til alle porttypene. Hvordan garasjen din er utformet og innredet vil også påvirke hva som er mulig, og ikke minst praktisk.

Bilde av en leddport i tre
Leddport: Et eksempel på leddport.

Leddport

En leddport er en garasjeport som åpnes ved å bli trukket i et skinnesystem opp langs taket.

Siden den er delt i ledd, kan porten åpnes loddrett. Dette gir en fordel kontra andre garasjeporter, ettersom du ikke trenger ekstra plass mellom bilen og garasjeporten for å åpne den.

Vippeport

Den tradisjonelle vippeporten er i motsetning til leddporten en solid enhet. Akkurat som leddporten, føres vippeporten opp i taket ved hjelp av et skinnesystem.

Siden det er en stor plate som vippes utover når du skal åpne eller lukke garasjeporten, må du sørge for at det er nok klaring utenfor porten for å få den opp eller ned.

Dette kan være upraktisk i enkelte situasjoner, for eksempel om du har kort innkjørsel, eller garasje i en trafikkert vei. Porten kan leveres med og uten garasjeåpner.

Siden porten er såpass enkel å «vippe» åpen, kan den være et praktisk valg for mange.

Les mer: Enklere hverdag med motorisert garasjeport

Rulleport

Rulleport er et godt alternativ for deg med liten garasje eller høye hyller som tar plass i garasjen. Denne bruker lite takplass, sammenlignet med vippe- eller leddport.

Bilde av en rulleport fra innsiden av en garasje.
Plasseffektiv: En rulleport bruker minimalt med takplass.

Rulleporten er delt opp i flere små ledd som gjør at den kan rulles sammen i en beholder rett over portåpningen.

Selv om rulleporter ikke krever mye takplass, krever den mer takhøyde og sideklaring enn en vanlig garasjeport. En rulleport kan også monteres på utsiden av garasjen.

Skyveport

Skyveporten, også kalt sidegående leddport, er nesten helt lik en vanlig leddport. Fremfor å dra porten opp under taket, dras den langs den ene veggen i garasjen.

Med en skyveport har du flere fordeler. Du kan utnytte takplassen i garasjen bedre, samtidig som at skyveporten kan erstatte behovet for en ekstra dør til garasjen. Åpner du bare litt av porten, vil du få en «dør», og en vei inn i garasjen uten at du må åpne hele porten.

Sving- eller fløyport

Sving- eller fløyport er en type garasjeport som kan minne om en stor låvedør. Porten åpnes på midten og slår utover.

Fordelen med svingport til garasjen er at det ikke krever noe plass i selve garasjen. Du er derimot avhengig av at det er god plass foran garasjen, så denne løsningen vil for eksempel ikke passe for deg med kort innkjørsel.

2. Bør du velge isolert eller uisolert garasjeport?

Det andre du bør ta stilling til, er om ønsker isolert eller uisolert garasjeport. Begge alternativene er gode valg, men har både fordeler og ulemper ved seg.

Isolert garasjeport

Generelt sett er en isolert garasjeport en god investering i garasjen. Den beskytter godt mot værforhold som kulde, og sørger for en mer stabil temperatur i garasjen. I tillegg er det lettere å holde en høyere temperatur, også i de kaldeste periodene av året.

Ønsker du en komfortabel og oppvarmet garasje, er isolert garasjeport en god investering for å få best mulig effekt på oppvarmingen.

Uisolert garasjeport

Den største fordelen med uisolert garasjeport er at det er rimeligere enn isolert.

Det at en uisolert garasjeport er billigere, gjør det ikke til et dårligere valg.. Det avhenger i bunn og grunn av hva du skal bruke garasjen til.

Om du ikke skal oppholde deg mye i garasjen, og heller ikke oppbevare noe som ikke tåler kulde der, så vil det fungere helt fint med en uisolert garasjeport.

3. Hvorfor vurdere garasjeportåpner

Garasjer med garasjeportåpner, altså en motor til å åpne og lukke porten, blir stadig mer vanlig. Det at du slipper å gå ut av bilen i all slags vær kun for å åpne garasjen er forlokkende for de fleste.

Bilde av en garasjeportåpner montert i taket av en garasje.
Økt komfort: Motorisert garasjeport øker komforten i garasjen.

En motorisert port åpner og lukker jevnt. Dette kan faktisk forlenge portens levetid, siden den gir en mildere belastning. Er porten motorisert, trenger du heller ikke håndtak på utsiden, noe som kan redusere risikoen for innbruddsforsøk.

Les mer: Slik velger du riktig garasjeportåpner

Det største ankepunktet med en motorisert garasjeport, er at det er dyrere.

Til tross for at det er komfortabelt, vil også prislappen for garasjeportåpner bli høyere enn en garasje uten portåpner. Ingen avgjørelse er permanent, og du kan enkelt montere motorsystemet senere om du ombestemmer deg.

4. Ta korrekte mål på garasjen

Det er lurt å måle garasjen din nøye før du kjøper en garasjeport. Målene er viktige og avgjør hvilke type porter som egner seg og ikke.

I tillegg til høyde og bredde, er det viktig å måle dybden til garasjen. Dybdemålet vil være avgjørende for om det er plass til for eksempel å trekke en leddport opp.

Overhøyde og sideklaring er også mål som er nyttig å vite på garasjen. Overhøyde er distansen mellom toppen av porten og taket i garasjen, og sideklaringen er avstanden mellom siden av porten til veggen.

Les mer: Slik tar du korrekte mål til garasjeport

5. Ønsker du vinduer på garasjeporten?

Har du lyst på vinduer på garasjeporten, er det mulig å få dette integrert. Vinduer på garasjeporten monteres slik at de hindrer innsyn, men fortsatt gir behagelig og naturlig lys som hever romfølelsen.

Selve vinduene kan fås i mange ulike typer utførelser, og kan gjøre garasjeporten til en mer naturlig del av fasaden.

Vil du ha tilbud på garasjeport?

Bruker du anbudstjenesten vår, kan du enkelt få opptil flere tilbud på garasjeporter.

Leverandørene vil ta kontakt med deg med tilbudene sine, og du kan enkelt sammenligne dem.

Da kan du velge det tilbudet basert på behovene som er viktigst for deg, enten om det er pris, leveringstid eller noe helt annet.

Det eneste du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet på siden vår.

Fyll ut skjemaet nå!